Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

Лаптоп ASUS TAICHI 21 - преносим компютър или таблет? / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

Лаптоп ASUS TAICHI 21 - преносим компютър или таблет?

В ерата на хибридните компютърни устройства срещаме какви ли не интересни, странни, причудливи и доооста смели решения по отношение на дизайна. Идеята дисплеят на преносимият ни компютър едновременно да ни служи класически и като таблет обаче е много удачна. Причините са много и функционални, допълнени от компактните размери при устройството.


За дизайна на хибрида ASUS Taichi 21 едва ли ще кажем нещо различно от цветни, възхваляващи го епитети. Използваните в машината материали, издават само лукс, нищо не изглежда компромис. По периферията имаме метална лайсна, а долният капак само наподобява същият материал. С невъоръжено око обаче трудно ще забележите разлика. Повърхността изглежда здрава и устойчива от към драскане и цапане. При Taichi сякаш целият ултрабук прилича на един голям дисплей или малко по-дебел таблет. Широчината на модела е 306.6мм, височина - 199.3 и дебелина от само 17.4мм. Теглото също е смайващо ниско – 1251гр.

При положение, че пред себе си имаме реално два дисплея, очакваме отварящият се
капак да бъде по-дебел. Но не – дебелината е само 7мм, като Asus са подходили много
хитро. Скосили са преливайки предният ръб, така екрана изглежда още по-тънък. Сходно е положението и в долната част в пространството под клавиатурата.

Дисплеите при компактния Taichi са два – и двата са Full HD с резолюция 1920x1080 пиксела и диагонал 11.6”. От тук следва, че плътността на пикселите за 1” е впечатляваща – 190 със страна на точката 0.134мм. Резултат, с който не могат да се похвалят дори някои смартфони, какво остава за преносими компютри.

Лаптоп ASUS TAICHI 21-CW012H, i7-3537U, 11.6", 4 GB, 128GB, Windows 8 PRO

Дори погледната от близко разстояние, картината е детайлна и контрастна – пикселите са невидими за невъоръженото човешко око. След продължителна работа, умората е много малка. Между двата дисплея има само една разлика и тя не е в качеството на картината – предният, предвид, че ще се използва като таблет е тъчскрийн с идеално предаване на движението и поддръжка на мултитъч с до 10 точки.

Свикнали сме WEB камерите при преносимите ни компютри да предлагат в повечето случаи компромисно качество. При Taichi 21, Asus не са спестили потенциал и тук – над вътрешният дисплей имаме сензор с 1MP, доколкото отвън вече имаме на разположение цели 5MP.

Независимо от компактните размери на Taichi, клавиатурата му е пълноразмерна, от пръсъщият на високият клас ултрабуци, островен тип. Бутоните са с правоъгълна форма с размер на 15 на 10мм. Прилепват към пръстите ни при писане добре, тихи са и имат къс и отсечен ход. Работата на тъмно не трябва да ви притеснява, тъй като е налична самостоятелна светодиодна подсветка. Единствено по-сбити са Fn бутоните и стрелковият курсор, но така или иначе практиката показва, че тези бутони почти не се използват в ежедневието ни. Тъчпада е централно разположен и има преголям размер – 150 на 60мм. Той има мултитъч и е от моноблоков тип, тъй като помощните му бутони са част от общата равнина.

Очаквано, предвид размерите на Taichi 21, периферията му не е много богата от към изходи и приложения, но пък наличните са повече от достатъчни че да покрият нуждите ни. В ляво последователно подредени са комбиниращият изходи за микрофон и слушалки аудио жак, USB версия 3.0, mini VGA аналогов видео порт, курсор за звука и бутон за заключване на екрана. В дясно са активацията, micro HDMI цифров видео порт, още едно USB от същата версия и захранващ порт. От безжичните връзки имаме налични Wireless Display, Wi-Fi и Bluetooth 4.0.

Процесорът на Asus Taichi 21 е Intel Core i7 3517U. RAM паметта е 4GB DDR3 на 1600 MHz, а партниращият графичен процесор - доказалият се като универсално добър Intel HD Graphics 4000. Той използва от общата споделена памет. Говорейки за памет Taichi 21 е с пространство за съхранение на данни от Nand Flash типа SSD, като обема е 128GB.

Батерията, която захранва целият този технически потенциал е Литий-полимер с капацитет от 35 Whrs. С тяхна помощ по време на тестовете ни, устройството издържа около 4ч комбинирана автономна работа.

Коментари