Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

Nokia Lumia 630 / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

Nokia Lumia 630

Сигурно си спомняте, че наскоро ви показахме бюджетният смартфон HTC Desire 610. Ако пък върнем времето още малко назад, ще си спомним и един друг момент – премиерата на новата Android базирана операционна система на Nokia и смартфоните X и XL. Но какво общо могат да имат тези ревюта помежду си? Днес сме подготвили да ви покажем един ценово достъпен смартфон, който визуално много наподобява Nokia X серията, но работи в WindowsPhone 8.1. Уважаеми любители на технологиите – това на екраните ви е премиерният Nokia Lumia 630.

По традиция ще започнем от видимата за окото част, а именно дизайна. Корпусът е много симпатичен и по-скоро младежки, изцяло в стила на Android-ските Нокии. Имаме предвид матираният моноблоков заден капак, който е направен от софт тъч пластика. Корпуса е приятен на допир и добре пасва в ръката ни при работа, свеждайки до минимум опасността от неволни приплъзвания докато говорим. Като цяло усещането ни за размера и формите на устройството е много добро. Идеално пасва при работа с една ръка. За това разбора се допринасят и размерите му – те са 129.5мм височина, на 66.7 ширина и дебелина 9.2мм. В комбинация с тегло от 134гр, Lumia 630 не е най-компактният смартфон който сме тествали, но пък благодарение на лекото заобляне на ъглите и периферната си преливка, лесно се побира дори в по-тесни джобове. Цветовите варианти в които можем да срещнем модела са общо 5 – оранжев, зелен, жълт, бял и черен.

Дисплеят на Nokia Lumia 630 е капацитивен тъчскрийн с диагонал от 4.5”. Той има резолюция 854х480 пиксела, от което следва, че плътността на пикселите за 1” е 218, а страната на точката 0.115мм. Матрицата на дисплея тук е IPSLCD, като върху нея маркираме наличието на Nokia ClearBlack покритие, благодарение на което нямате никакви проблеми при работата с телефона под пряка слънчева светлина навън. Тук ще отбележим още един слой, от наличето на който можем единствено да сме доволни. Това е Corning Gorilla Glass 3 покритието, което предпазва от драскане и директни удари. Картината при Lumia 630 не е най-доброто, което можем да получим при смартфон, но като цяло е над средното ниво и би покрила идеално основните потребителски нужди, че дори и малко отгоре.

Разглеждайки рамката около дисплея, сигурно ви е направило впечатление, че в долната част няма никакви физически или тъч бутони. Това е първата Lumia при която всички помощни бутони са виртуална част от дисплея. Този смартфон може да се похвали, че е доайен в още едно отношение. Това е първият WindowsPhoneна Nokia, който се предлага във версия с две SIM карти. За съжаление обаче телефона има само един радио модул, тоест – ако говорите по едната карта, другата не е активна.

В срещуположният горен край, освен сензорите за светлина и близост, за съжаление не отчитаме наличието на фронтална камера. Екстра която често използваме при провеждането на видео разговори. С Lumia 630 все пак можете да правите нелоши снимки, но с помощта на задно разположената камера. Тя притежава сензор с размер 1/4”, а мегапикселовият й еквивалент е точно 5MP. Тоест снимките с максимална резолюция които можете да постигнете тук са 2592 х 1944 пиксела. Ако пък сте решили да снимате видео, то ще бъде HDс 720pи 30fps. Голям минус който отчитаме при камерата е липсата на светкавица. Той до някъде се компенсира от наличието на множество режими и настройки, голяма част от които се припокриват с тези на флагмана NokiaLumia 1020.

Между двата смартфон, обща е и операционната система - Windows 8.1 В него например, както и преди сме споменавали има изскачащо от горе бързо меню, подобно на добре познатите ни Android смартфони. Друга градивна новост в последният Windows е, че можете вече да сменяте не само цвета на иконите си, но и да поставяте какъвто си харесате уоупейпър. На пръв поглед малка промяна, но според допитване сред ползвателите на умни телефони, именно това бе един от недостатъците на Windows.

Процесорът който захранва Nokia Lumia 630 е 4-ядрен. Това е Qualcomm Snapdragon 400 s архитектура Cortex-A7 и тактова честота 1.2 GHz. В комбинация с GPU Adreno 305 можете да сте спокойни, че ще изпълните на максимум задачите които бихте поставили на подобно устройство. Единственото нещо което не ни харесва в хардуера е прекалено малкото RAM памет, тук тя е едва 512MB. Говорейки за памет, вграденото пространство за съхранение на данни е 8GB, като те без проблем могат да нараснат с още до 128 посредством слота за microSD карта памет.

Nokia Lumia 630 се захранва от Li-Ion акумулатор със заряд 1830 mAh. С негова помощ смартфона издържа около денонощие комбинирана работа или 16ч постоянни разговори.

Коментари