Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

HP EliteBook Folio 1040 G1 - критерий на Intel за Ultrabook / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

HP EliteBook Folio 1040 G1 - критерий на Intel за Ultrabook

През не чак толкова далечната 2011г., по време на International Information Technology Show в Taipei – Computex, за първи път чухме официално за концепцията на Intel – Ultrabook. Това бе изцяло нов сегмент, наследник на Notebook, който има ясно дефинирани критерии за това, какви устройства могат да окачествят с него. Изисквания към процесор, максимална дебелина, живот на батерията, сторидж и време за стартиране.

Преди да продължим със същинската част, ще надникнем отново в историята, но този път на Hewlett Packard. Неговият първи Ultrabook е 13.3" Folio 13, с 18-милиметров профил, тегло от килограм и половина, 128GB SSD и процесор Intel Core i5-2467M.

Лаптопът HP EliteBook Folio 1040 G1, който представяме днес, определено го е надградил осезаемо, с какво и как – предстои да разберем съвсем скоро.

Дизайн

Започвайки от дизайна, не можем да не отбележим, че той е фантастичен. Максимално изчистен и изискан. Основният използван материал е алуминият като той покрива почти цялата видима повърхност. Периферията и вътрешното пространство са един цял елемент. Ъглите са заоблени, но въпреки това имаме вътрешно усещане, че всеки момент ще се порежем отваряйки горният капак. Толкова е тънък, че предполага поддаване при натиск и опити за огъване. Но не –тестовете ни оборват това твърдение.
Лаптоп HP EliteBook Folio 1040 G1
Корпусът е много здрав, устойчив на цапане и преждевременна амортизация. Както и друг път сме казвали в ревютата си, алуминият не само придава усещане за лукс и качество при изработката, на което и да е технологично устройство, но от друга страна служи и като естествен охладител, тъй като приема и отдава много по-бързо от пластиката топлина. За съжаление обаче, не е добър проводник на радиовълни, както и всеки друг метал. По тази причина, в долната част на горният капак, HP са вградили приятен на допир пластичен елемент, под който се крие антената за Wi-Fi. И тук имаме двойна функционалност, защото отваряйки ултрабука, именно това е мястото, до което се докосваме най-често – пързаля се трудно и абсорбира естествената влага от пръстите ни.

Озвучение

Отварящият механизъм на мобилния компютър е от централен тип и измества горният капак зад шасито. Тежестта е изнесена долу, така че устройството стои стабилно върху повърхността, върху която е поставено. Визуално продължавайки линията на пантата, виждаме решетката на озвучението - то е HD Audio със DTS Studio Sound. Тестовете ни с различни видове музика показват, че звука е кристално чист – без проблем можете да гледате филми, без да се налага да свързвате външни колонки. Говорейки за звук – от двете страни на вградената над дисплеят HD Web камера разкриваме 2 микрофона със система за почистване на звука от паразитни шумове.

Клавиатура

Клавиатурата е с островно разположение на бутоните. Те са пълноразмерни, с ергономична форма и прилепват добре към пръстите на използващият ги. Благодарение на наклона на шасито при продължително писане, умората в китките е осезаемо по-малка, спрямо клавиатурите със стандартно водоравно разположение. Тъчпадът е почти централно разположен и е едно цяло с помощните си бутони. В него намираме иновативната функция ForcePad. Чрез него всичко става много по-лесно и леко, няма нужда от силен натиск и повторение на командите. В дясно от тъчпада, намираме една типична бизнес екстра в лицето на четеца на пръстови отпечатъци. Чрез него, по биометричен път, увеличавате сигурността на ултрабука от нежелан достъп максимално.

Критерий на Intel за Ultrabook

Добихме ясна представа за облика на Folio 1040 G1, но не стана ясно – покрива ли той размерово последният „Shark Bay” стандарт на Intel, за да бъде Ultrabook? Спрямо него, максимума за 14+ инчов таблет е 23мм. Folio 1040 G1 не просто влиза в тази граница, а почти я разделя на половина. В най-издадената си точка, устройството е дебело едва 15.9мм. По-малко от дебелината на Slim кутия цигари – ето това е рекорд. Останалите габарити са 338мм ширина, на 233.5мм дълбочина. Интересен факт е, че теглото на Folio 1040 G1 е идентично с това на първият ултрабук на HP – 1400гр. С тази разлика, че там дисплеят бе 13.3”, а тук диагонала е нараснал до 14”.
Лаптоп HP EliteBook Folio 1040 G1
Както знаем при един Ultrabook не по-малко важен е дисплеят, хардуерът, периферията и батерията. Предлагам да продължим с това, върху което виждаме резултата всички процеси, случващи се в устройството.

Дисплей

Всъщност дисплеят е и единственият критерий, по който Folio 1040 G1 не отговаря на последните изисквания на Intel за Ultrabook. Не, че не е достатъчно добър – дори напротив. Просто не притежава Touch Screen, но въпреки това за нас 1040 G1 си остава представител на споменатия клас. Всъщност е много спорно, дали помага при такъв тип устройства сенситивният дисплей, затова и тук няма да тъгуваме много по липсата му, а ще продължим напред с характеристиките. Дисплеят е с 14” диагонал и два варианта за резолюция. По-слабият (ако изобщо може да се определи като такъв) се вгражда в най-евтината от конфигурациите на Folio 1040 G1. Той е HD+ с резолюция 1600 x 900 пиксела и е дело на SVA Group USA. Средната плътност на пикселите за 1” тук е 131, резултат, който статистически определяме като висок. Вторият вариант е FHD anti-glare UWVA slim с 1920 x 1080 пиксела и средна плътност на пикселите за 1” – 157. Тук вече статистиката сочи, че това е един от най-добрите дисплеи, които можем да срещнем към момента на пазара. Практическите ни тестове също потвърждават това – картината е детайлна и ясна, без видими за навъоръженото човешко око пиксели и безпроблемна работа от близко разстояние. Както повечето бизнес насочени преносими компютри и Folio 1040 G1 притежава две специализирани характеристики на дисплеят си. Първата е матиран покривен anti-glare слой, който позволява работата дори под пряка слънчева светлина, а вторият е ограничен ъгъл на странично виждане. Това се прави с идеята, да не могат да надничат недоброжелатели и конкуренти в това, което правите, без вашето желание. Благодарение на LED-backlit, светодиодната подсветка на дисплея, той от една страна има реалистично изглеждащи цветове, а от друга, получава намалена консумация на електроенергия. Нагледно, доказателство за това твърдение е, че с помощта на своята 6-клетъчна Li-Ion "all-day battery life" батерия, ултрабукът може да издържи до 12ч. комбинирана автономна работа.

Периферия

От към изходи и приложения не можем да очакваме чудеса от един Ultrabook. Факт е обаче, че този EliteBook предоставя на бъдещите си собственици всичко, от което биха имали нужда при работа. В ляво последователно подредени са Security lock slot, комбинирано USB версия 3.0 което може да зарежда външни устройства дори, когато Folio 1040 G1 е изключен. Следват microSD четец на карти памет и Smart Card Reader.

В дясно имаме още 3.5мм аудио жак, още едно USB версия 3.0, HDMI цифров видео порт, docking connector и захранващ порт.

Хардуер

Тази бизнес машина има на разположение не малък технически потенциал в общо три хардуерни разновидности. Най-ценово достъпният вариант е Intel Core i5-4200U. Това е двуядрен Haswell процесор с нисък волтаж, който се вгражда директно в дънната платка. Той има 3MB кеш от трето ниво и стандартно работи с тактова честота 1.6GHz. При нужда обаче, процесорът поддържа Max Turbo функция, при която моментният оувърклок може да достигне цели 2.6GHz на едно от ядрата или 2.3 на двете едновременно. Графичният процесор Intel HD Graphics 4400 е с GT2 деление и е вграден в CPU-то. Той има 20 "Execution units" делителни блока и работи с базова честота 200MHz, като и тя чрез Turbo Boost достига моментен пик 1.1GHz.

Не случайно, това е една от предпочитаните пред NVIDIA GeForce и AMD Radeon видео карти в Ultrabook класа, според Benchmark класацията тя е с драстично по-ниска консумация на електроенергия спрямо конкурентите си. Intel HD Graphics 4400 поддържа директно DirectX 11.1, Shader 5.0, OpenCL 1.2 и OpenGL 4.0, а чрез декодер - 4K видео и QuickSync. RAM паметта на лаптопа е 4 GB DDR3 SDRAM на 1600 MHz, а вграденото пространство за съхранение на данни - 128 GB mSATA SSD.

Вторият вариант, в който можем да срещнем EliteBook Folio 1040 G1 е отново с Intel Core i5 процесор, който представлява надградена версия на споменатият преди малко. Става дума за модела с абревиатура 4300U. При него стандартната тактова честота е нараснала на 1.6GHz, а пика при оувърклок е със стойност 2.9GHz. RAM паметта отново е 4GB, а SSD-то е увеличило обема си двойно, до 256 GB mSATA.

Най-производителната от трите версии на HP EliteBook Folio 1040 G1 се захранва от върховият подобен тип устройство Intel Core i7-4650U. Той отново е Haswell с две процесорни ядра, но с 4MB кеш. Мкасималната му консумация на електроенергия е сведена до едва 15 Watt, а стандартната му тактова честота е 1.7GHz. И тук както при предните два споменати процесора е налична функцията Max Turbo, като пика е 3.3GHz. Достатъчно красноречив факт за качествата на процесора, е неговата позиция една от най-реномираните класации в Internet. В CPU Benchmarks, където непобедим шампион е Intel Core i7 3930K, 4650U постига 4345 бала.

Коментари