Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

HP Slate 21 - най-големият таблет в света / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

HP Slate 21 - най-големият таблет в света

Сигурно си спомняте времето, когато огромните кутии на настолните компютри се пречкаха в краката ни. После се появиха така наречените All-in-One PC устройства при които целият хардуер се крие в гърба на монитора, към който после свързвате мишка и клавиатура. След това еволюцията достигна момента, в който имаме на разположение и тъчскрийн и така до настоящият момент, в който Hewlett Packard пуска на пазара едно съвсем ново устройство. All-in-One настолен компютър с Android операционна система или най-големият таблет в света - HP Slate 21.

Ще започнем от дизайна – красив и максимално изчистен. Slate 21 можем да срещнем на пазара в черна и бяла версия. При нея целят гръб е снежно бяла, гланцирана пластика, върху която докосванията с ръце не оставят видими пръстови отпечатъци. По периферията има сребрист кант, а лицето отново е бяло. Ъглите са заоблени, а задната част е с овална форма – по цялата повърхност липсват каквито и да е отсечени елементи. В долната част HP Slate 21 има две сиви ивици – те са гумени и играят ролята на своеобразни крачета за настолен монтаж.Десктоп компютър HP Slate 21-s100 All-in-One PC, Tegra 4, 21.5”, 1GB, 8GB, Android 4.2

Третата опорна точка е стойката, която HP са монтирали централно върху гърба на устройството. Тя позволява голямо разнообразие от възможности за настройка. Включително почти водоравен монтаж, при който минимума е 30 градуса. При максимум се достигат 88 градуса на лицето на дисплея спрямо повърхността, върху която е поставен. HP са балансирали корпуса идеално, като центъра на тежестта е изнесен в задната долна част.

Вече споменахме, че Slate 21 се позиционира като заместник на настолните компютри и в същото време е най-големият таблет, който сме виждали досега. Но замисляли ли сте се, че устройството, също така безпроблемно може да замени дори лаптопа в голяма част от функциите му. С тегло от малко над 4 и половина килограма той става достатъчно мобилен, че дори да го носите със себе си при пътуване. А особено за хора, които имат нужда от по-голям екран, Slate 21 е голям плюс. Останалите габарити, които маркираме тук са 530.9мм ширина, на 353.8 височина, дебелината в най-издадената точка на корпуса е едва 67мм. Интересен момент е, че HP Slate 21 може да се монтира и стационарно върху стена. Регулируемата стойка се сваля много лесно след отстраняването на 2 винта, след което се монтира крепежен елемент. Разположението на изходите и приложенията също е съобразено с това. Охлаждането при устройството е изнесено в тънка пролука по продължение цялата горна част. В гнездо под отстраняем капак в задната дясна част са изнесени захранващият порт, LAN и 2 USB порта версия 2.0. Всичките насочени надолу. Самостоятелно в дясната страна имаме още 1 USB от същата версия, четец на карти памет SD и комбиниран 3.5мм аудио жак за микрофон, слушалки или външни колонки. Последните обаче, едва ли ще ви се наложи някога да ползвате, освен ако не сте решили да свързвате съраунд система. HP Slate 21 разполага с изключително качествено вградено озвучение DTS Sound enhancement което е изнесено под решетка в долната предна част. В срещуположната горна част пък маркираме TrueVision HD Web камера с вграден микрофон. Тестовете ни показват, че дори при растер на цял екран, тя предава достатъчно добре. За безжичната връзка на Slate 21 се грижат Bluetooth версия 3.0 и Wi-Fi. Устройството поддържа и навлизащата с пълна сила технология Wi-Di, при която безжично може да се предава изображение от смартфони, лаптопи и всякакви други джаджи които я поддържат.

Както вече веднъж споменахме, дисплеят на този HP Slate е с 21” диагонал. Това е IPS капацитивен тъчскрийн с full HD резолюция 1920 x 1080 пиксела. От тук следва, че плътността на пикселите за 1” е 105 със страна на точката 0.242мм. Статистически погледнато този резултат е много добър. Практичните ни тестове потвърждават това. Дори при работа от съвсем близко разстояние, очите на се натоварват повече от нормалното, а пикселите не са видими за невъоръжено човешко око. Яркостта на екрана е добра, а цветовете са с реалистичен изглед, за това е допринесла LED-backlit технологията, която маркираме налична тук. Ъглите на странично виждане са високи, а сензорите предават движението на пръста добре, без каквото и да е забавяне или нужда от силни повторни натискания.

Най-интересното нещо е, че HP Slate 21 работи под операционна система Android версия 4.2.2, но не по-малко изненадващ е процесорът който захранва 21-инчовото устройство. Това е 4-ядрен NVIDIA Tegra 4 с ARM Cortex – A15s архитектура. Той има 2MB L2 кеш и работи с тактова честота 1.8GHz. Партниращият графичен процесор е също NVIDIA - GeForce 72. Като последната цифра обозначава количеството на процесорните ядра. RAM паметта на Slate 21 е 1 GB DDR3, а вграденото пространство за съхранение на данни 8 GB eMMC.

Коментари