Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

HP ProBook 640 - изчистен дизайн, висококачествени материали и бърз хардуер / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

HP ProBook 640 - изчистен дизайн, висококачествени материали и бърз хардуер

Когато сме поставени пред не леката задача да избираме лаптоп в ценовият диапазон 1000-1500лв, има няколко основни критерия, на които определено трябва да отговаря бъдещото ни устройство. На първо място – марката, тя трябва да е доказала се и с дългогодишна история, следващият момент е дизайна – доказано е, че потребителите предпочитат изчистеният такъв, следват висококачествените материали и хардуер, с който дори най-тежките програми да нямат проблем. Това е представител на професионалната серия лаптопи на HP ProBook 640.

Във видимата за окото част на това устройство умело са съчетани алуминиеви сребърни повърхности и черна пластика с гумирана обработка. Макар да са на пръв поглед пълни противоположности, тези материали са толкова добре комбинирани, че с две думи ще определим дизайна на HP ProBook 640 като естетически издържан. Формата на горният капак е по-скоро класическа, за разлика от шасито което е с А-симетрични скосявания в предната и задната си част. Това, разбира се, освен чисто визуален ефект има и своите функционални задачи. А именно по-добро охлаждане и озвучение + дизайнерски момент в който има комбинация между стандартният двукомпонентен отварящ механизъм и централно отваряне. Погледнат отзад, когато е отворен, капакът стои сякаш е продължение на шасито, а не отделен компонент. Като габарити, лаптопът е максимално компактен – широк е 340мм, дълбок 237, а дебелината в най-издадената точка достига точно 25.3мм. Теглото също е под средното, имайки предвид колко функционална машина разглеждаме – малко по-малко от 2кг. Като имайте предвид, че в тях е включена и батерията. Тя е 6-cell акумулатор с капацитет от 55 WHr.
Лаптоп HP ProBook 640 I5-4200M, 14", 4GB, 128GB
Дисплеят, с който е снабден HP ProBook 640 е SVA flat с диагонал от 14" и HD+ резолюция 1600х900 пиксела. От това следва, че осреднено плътност на пикселите за 1” е 131 със страна на точката 0.194мм. Разглеждайки този резултат от статистическа гледна точка – той е висок. След провеждане на редица практически тестове от наша страна, можем да споделим и преките си впечатления. А те са много добри – картината е детайлна и ясна, пикселизация не се наблюдава дори при работа от близко разстояние. Цветовете са реалистични, като това е постигнато с помощта на LED-backlit технологията която е използван тук. Същата, в комбинация с anti-glare покритието помага да се работи без проблем и под пряка слънчева светлина.

Обикновено тук обръщаме внимание и на зрителният ъгъл, като той по традиция при такъв тип устройства е изкуствено ограничен. Това е наложено от факта, че ProBook ще се използва основно за бизнес, а никой не би желал конкуренцията му да наднича какво се случва върху дисплеят на устройството.

Следващата част, върху която ще спре погледа ни при обзора на HP ProBook 640 е неговата клавиатура. Тя не е типичен представител на "Островният тип", но не е и с класическо разположение. Както и друг път сме говорили, при някои от моделите си, HP изполват това характерно разположение, което освен удобно при продължително писане е и много удобно за почистване. Самите бутони са пълноразмерни и с ергономична форма. Единствено по-сбити са горният и долният стрелкови курсор, както и Fn бутоните. Предвид размерите на устройството, очакваме тъчпада да е по-сбит, но не ProBook 640 разполага с достатъчно широк такъв, като функционалността му допълват общо 4 помощни бутона. В дясно от тях пък забелязваме една присъща за бизнес лаптопите екстра - четец на пръстови отпечатъци, който на биометричен принцип ви идентифицира при стартиране на устройството.

Имайки предвид, че пред себе си имаме 14” лаптоп, би следвало периферията му да е съвсем оскъдна. Но при положение, че тестваме ProBook, нещата стоят по коренно различен начин. На разположение имаме цели 3 USB порта от бързата и надеждна версия 3.0, като с един от тях можете да зареждате устройства дори когато лаптопа е изключен. Имаме още DisplayPort, комбиниран аудио жак за микрофон и слушалки, AC-power, RJ-45, гарантиращият качествена аналогова видео връзка VGA и дори изход за докинг станция. По-впечатляващо е присъствието на оптично устройство DVD RW SuperMulti DL. За физическият обмен на данни става също така посредством четец на карти памет SD. За безжичният пък се грижат Wi-Fi 802.11 и Bluetooth версия 4.0 появилият се в края на миналата година двуядрен процесор Intel Core i5-4300M. Той има 3MB кеш и стандартно работи с тактова честота 2.6 GHz, при екстремално Turbo Boost натоварване обаче, той може да достигне моментен оувърклок от 3.3 GHz.

Партниращият графичен процесор е вграден и използва от общата споделена памет. Това е последното поколение Intel HD Graphics 4600 при което стандартната работна честота е 400 MHz. При нужда обаче и тук може да се постигне моментен пик, при който максимума е 1.25GHz. RAM паметта е 4 GB DDR3L SDRAM на 1600 MHz.

Вграденото пространство за съхранение на данни пък е 128 GB SATA SSD.

Коментари