Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

Nokia Budget / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

Nokia Budget

В ревютата си редовно представяме премиерни смартфони на почти всички брандове – от съвсем достъпни но флагмани от най-високият ценови клас. Но не трябва да забравяме, че има и един друг тип мобилни телефони, които наскоро бяха основни, а днес, дори да не им обръщаме чак толкова внимание си остават масови. Това са непретенциозни слушалки с почти безгранична батерия които в повечето случаи или ползваме за втори телефон, или ако нямаме за цел компютъра да ни преследва ежеминутно в джоба. В днешното ревю сме подготвили да ви представим именно два представителя на този достъпен клас телефони дело на Nokia.

Първият модел върху който ще акцентираме е Nokia 301. Визуално той до голяма степен наподобява Asha 210 който ви показахме преди дни. Имаме предвид матираната пластика и задният капак с решетка за говорител в долната част. Това не е повреда в екрана ви, апаратите които виждате на него наистина са два – всъщност 301 можем да срещнем на пазара в 2 версии – с 1 или 2 SIM карти – всичко останало е еднакво. Цветовите варианти са общо 5 - черен, небесно син, лилав, бял и ярко жълт. Макар официално телефона да не се лансира като удароустойчив, корпусът на Nokia 301 изглежда достатъчно масивен и предполага безпроблемна работа без да наблягате на пазенето. Ефекта допълнително се подсилва от факта, че периферията е лишена от каквито и да е физически бутони. Имаме единствено изходи за SIM и 3.5мм аудио жак. Като габарити джаджата е достатъчно компактна, че да може да се побере на практика навсякъде. Висока е 114мм, широка 50, а дебелината е точно 12 и половина милиметра. Теглото е кръгло – 100гр. За разлика от задната част, лицето е гланцирано - освен стандартните цифрови бутони, разполага с джойстик и общо 4 помощни бутона. Хода им е къс и сравнително тих, така че спокойно можете да пишете SMS-и без да пречите на околните. Дисплеят на който можете да ги виждате е LCDс 262 000 цвята с 2.4” диагонал и QVGA резолюция 320 x 240. Телефона разполага с камера с качествен еквивалент 3.15 MP с максимална резолюция 2048x1536 пиксела. Ако пък сте решили да снимате видео, то ще бъде QVGA с 30fps. Nokia 301 има 64MB RAM памет и 256MB вградено пространство за съхранение на данни. Те обаче могат да нарастнат с още 32GB посредством вграденият четец на карти памет microSD. В базовата окомплектовка на телефона Nokia са включили карта с 4GB. Батерията която зарежда всичко това е Li-Ion със заряд 1110 mAh, с тях 301 издържа впечатляващите 20ч разговори или 888ч в режим на изчакване.

Вторият телефон който ще разгледаме в това ревю е Nokia 208. В неговият корпус визуално също откриваме позната ни концепция – тази на Asha 501. Освен заоблените ъгли, телефона има заден капак който преминава в моноблок заедно с периферията. Така 208 автоматично получава различни кожуси за тялото си. Имаме предвид, че само с едно натискане могат да се сменят общо 5 цвята - дежурните бял и черен и колоритни ярко червен, жълт и тъмно син. Единствено остава елипсовидният елемент на гърба, който е част от шасито. Заради споменатото разпределение на корпуса, телефона е максимално удобен за държане в ръка - габаритите му са 114.2мм височина, на 50.9 ширина и дебелина 12.8мм. Теглото спрямо 301 е спаднало. На нашата везна Nokia 208 спира стрелката на точно 90гр. Лицевата част е идентична с тази не другият модел – обработка на пластиката, разположение на бутоните и дисплей. Софтуерно браузването е възможно чрез Nokia Xpress Browser. Той е подходящ за стриим на видеоклипове от YouTube, проверка на пощата или чат в социалните мрежи. Спрямо Nokia 301 обаче камерата е малко по-слаба - 1.3 MP с резолюция 1280 x 960 и видео с QVGA качество и 15fps. Тестова снимка има на споменатото вече място. Спад има и по отношение на батерията - Тя отново е Li-Ion но със заряд 1020 mAh, а времето за разговор е спаднало до 12ч и 490ч в режим на изчакване. На пазара Nokia 208 може да бъде срещната с едно и двусимов вариант, като цената не търпи съществена разлика.

Коментари