Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

Nokia Asha 210 / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

Nokia Asha 210

Небезизвестният бранд Nokia от край време радва феновете си с примамливи предложения за смартфони. В бюджетният Asha клас имаме много цвят, здравина и функционалност на едно място. Нагледано доказателство за споменатите преимущества бе модела 501 който ви показахме неотдавна. Днес обаче ще разгледаме още едно изкушаващо ни предложение от същото Asha семейство. Представяме ви Nokia Asha 210.

QWERTY телефоните са с дълбоки традиции в редиците на финландският бранд. Сигурно голяма част от вас си спомнят великолепният метален E71 който се бе превърнал в бестселър през 2008г. Любопитен факт е, че първото QWERTY в концепцията в която го имаме и сега се появи 3 години по-рано, но нямаше чак такава популярност. Говорим за E61. Първообразът пък е същинска легенда от далечната 1998г. Nokia 9000 Communicator. Но нека спрем с историята пропита с носталгични нотки до тук. И преминем към тестваният от нас в продължение на няколко дни Nokia Asha 210. Корпусът е модерен с изчистен компактен дизайн, който от една страна прави телефона удобен за носене в джоба ни, но бутоните са достатъчно големи, че да пишем бързо с две ръце. Това е постигнато с помощта на намалената рамка около клавиатурата. Иначе точните габарити които имаме пред себе си са 111.5мм височина, на 60 ширина и дебелина 11.8. Теглото също е в границите н нормалното - 99.5гр. Периферията и лицвата част са едно цяло, а сваляем е единствено задният капак. Под него намираме Li-Ion батерия със заряд 1200 mAh. Тя гарантира общо 14ч. постоянни разговори или едно денонощие комбинирана работа. Също под капака е и слота за microSD карта памет който разпознава формати с обем до 32GB, като в базовата окомплектовка на телефона е включена карта с обем 4GB. Говорейки за памет ще споменем, че вградената такава е 64 MB, а RAM-та е 32 MB. По продължение на периферията освен стандартните курсор за звука и аудио жак маркираме два капак в срещуположните дълги страни, там са скрити два големи жокера които притежава телефона – едновременно работещи SIM карти които не пречат помежду си. Тук следствие на тестовете си разбираме една интересна информация – независимо дали ще се използва само едната или едновременно и двете SIM карти, батерията не отчита осезаема разлика.

Nokia Asha 210 е с изразено младежки стил не само по отношение на дизайна си, но и като цветове. Той е максимално колоритен и на пазара можем да го срещнем с бананово жълт, наситено син и тъмно розов корпус. Богатата гама допълнително се запълва от два неутрални цвята – бял и черен. Като по този начин печели на своя страна и малко по-улегналите потребители, които обаче предпочитат телефона им да е удобен за бързо механично писане. Да именно това е едно от основните преимущества на QWERTY пред тъчскрийн. Не случайно Световният рекорд за най-бързо писане на SMSе постигнат с помощта на QWERTY. Той е на австралиецът от азиатски произход Чеонг Кит Ау - 264 знака за 1 минута и 17 секунди. Или след кратко пресмятане – 3.43 знака за 1 секунда. Теста ни показва, че Asha 210 е максимално удобен при бързо въвеждане на текст, не допускаме механични грешки и не натискаме по няколко бутона наведнъж. Освен дежурната централна цифрова клавиатура, бутоните ползват и директни шорткъти. Например Space при задържане активира Wi-Fi, а бутона в ляво от него пуска Bluetooth. В черната гланцирана рамка под дисплеят има джойстик, два контролни и два бутона за телефония. Между тях са този за активация на социални мрежи и спусък за камерата. Тя е 2 MP с максимална резолюция 1600x1200 пиксела и може да снима видео QCIF качество и 10fps. Кадрите могат да се видят на 2.4” TFT дисплей с резолюция 320 x 240 пиксела и 65 000 цвята. Изхождайки от това, че средната плътност на пикселите за 1” е 167 можем да заключим, че картината е достатъчно ясна и контрастна.

Коментари