Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

Nokia X / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

Nokia X

Неотдавна Nokia представиха изцяло новата си Android базирана операционна система Nokia X OS. Тя бе своеобразен отговор на финландският бранд на ревностните фенове на Android които харесват Nokia като марка, но не могат да си представят да използват смартфон с Windows. Новата операционна система до този момент е интегрирана в 3 устройства, представители на основните класове. Флагмана XLкойто ви показахме премиерно през Април, междинният модел X+ и изключително бюджетният и предназначен за масова употреба X. Именно него ще ви покажем и в това ревю.

За никой не е тайна, че повечето брандове се състезават, кой ще направи по-малък и компактен смартфон, но замисляли ли сте се, че някои хора предпочитат големите и масивни телефони. Nokiaсъщо са на това мнение и са създали Xс размери които няма да ви се загубят в ръката. Сигурно си спомняте, че независимо, че тежеше цели 134гр един от най-големите бестселъри на бранда бе модела 8800. За още по-нагледна представа за това което виждате на екраните си - NokiaX е висока 115.5мм. широка 63, а дебелината й спира електронният ни шублер на 10.39мм. Последната стойност, съпоставима с тази на други модели реално е по-голяма. Например AppleiPhone 4 който много наподобява Xособено когато е със свален заден капак е дебел 9.3мм., а него също определяме като дебел смартфон. Той обаче е по-тежък с близо 10гр от тази Nokiaкоято спира кантара ни на 128гр. Преди малко споменахме сваленият заден капак – любопитен момент при NokiaXе, че той продължава освен по гърба и по цялата периферия на устройството. Така реално имате възможност закупувайки допълнителни капаци да сменяте почти изцяло облика на джаджата си. Цветовите варианти които имаме в търговската мрежа са общо шест, като всичките са изключително ярки – зелен, червен, синьо-зелен, жълт, бял и черен. Реално модела не се лансира като удароустойчив, но конструкцията е на корпуса е такава, че предполага много по-добра устойчивост на леки удари и неволни изпускания. Това в комбинация с шарените цветове, автоматично прави бюджетният Xподходящ за подрастващи.

Дисплеят на Nokia X е с идентичен размер с този на всички айфони 5 и 5s– 4”. Пред себе си имаме IPS LCD капацитивна тъчскрийн матрица с резолюция 800 х 480 пиксела. От тук следва, че плътността на пикселите за 1” е 233, със страна на всеки от пикселите 0.109мм. Статистически, това е един базов, покриващ основните потребителски нужди резултат. Цветовете на дисплея се реални и наситени, но на моменти би ни се искало да са една идея по-ярки. Ъглите на странично виждане са високи, но заряди почти огледалното покритие ще имате проблеми с видимостта при работа на открито под пряка слънчева светлина. Сензорите предават движението на пръста по екрана добре, наличен е и двуточков мултитъч. В спецификациите дадени ни от Nokia не се споменава за протекция на екрана, но реално по време на тестовете си забелязваме, че той е доста масивен и не поддава при натиск.

При повечето смартфони сме свикнали в долният край на дисплея или непосредствено под него да намираме три помощни сенситивни бутона. Тук обаче имаме само един. В срещуположният горен край имаме сензори за светлина и близост. Предна камера обаче не е налична. От задната също не очаквайте чудеса. Тя основно има за цел да прави снимки с нормално качество които да публикувате в социалните мрежи или да споделяте с приятели. Сензорът с размер 1/5” има на разположение качествен еквивалент от 3.15 MP с максимална резолюция 2048 x 1536 пиксела. Сред функциите на камерата намираме всичко базово от което бихме имали нужда. В случай, че сме решили да снимаме видео, то ще бъде с 480p и 30fps.

Процесорът който захранва бюджетният NokiaX е двуядрен с Cortex-A5 архитектира. Това е Qualcomm MSM8225 Snapdragon S4 Play, при който всяко от ядрата работи с тактова честота 1 GHz. RAMпаметта е 512MB, а партниращият графичен процесор Adreno 203. Макар очакванията ни да не са големи, подложихме бюджетният Xна AnTuTuBenchmarkтест. Резултата който изкарва той е 7693 бала. Като база за сравнение – SamsungGalaxyS2 е с 10 576. Вграденото пространство за съхранение на данни което имаме тук е с обем от 4GB, като достъпни от тях за потребителски нужди са около половината. Това обаче не трябва да ви притеснява, защото телефона има слот за microSD карта памет с помощта на който можете да увеличите обем да + 32 GB.

Батерията NokiaX е Li-Ion акумулатор със заряд от 1500 mAh. С тяхна помощ по време на тестовете ни смартфона издържа около 2 денонощия комбинирана работа.

Коментари