Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

HTC One (M8) / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

HTC One (M8)

В това ревю ще ви представим новия флагман - HTC One (M8). С какво той превъзхожда предшественика си, какви иновации са използвали при създаването му HTC и как се справя с не леката си конкуренция, каква и камерата, колко държи батерията му и още куп любопитни неща, предстои да ви запознаем.

Още от първият поглед който хвърляме върху премиерното устройство, не можем да не отбележим, че М8 е станал още по-красив от доскорошният ни фаворит HTC One. Спомняте се, че той имаше приятен на допир матиран алуминиев корпус който на фона на всички останали еднотипни модели на други марки на пазара изглеждаше екстравагантно красив и ефектен. Наследникът отново е метален, но материалът е високотехнологична стомана с анодирана обработка. Усещането при първият допир с тази повърхност много наподобява това което имахме през 2005г. държейки в ръцете си премиерният тогава Nokia 8800 Sirocco. Сигурно си спомняте колко здрав беше корпусът на този модел, същото очакваме и от HTC One (M8). Предпоставка за очакванията ни е и моноблоковият корпус на задният капак. Той има изтъняване в краищата, което преминава дори в периферията. Тук ще отбележим и най-тънкият периферен край при актуалните флагман смартфони. С нашият електронен шублер измерваме 4.91мм.

Като изключим тази стойност обаче, размерите са се увеличени осезаемо спрямо HTC One от 2013г. От това което виждате на екраните си и сами можете да се убедите в казаното от нас. Растежът преобразен в цифри - Височината се е увеличила с 9мм, достигайки 146.4, ширината с 2.4, до 70.6мм, а дебелината - само с 1/10 от милиметъра. Профилът който измерваме тук е 9.4мм. Също е пораснало и теглото на смартфона - измерваме 160гр. Всичките тези изменения в габаритите обаче са съвсем логични, предвид това, че M8 вече е с 5” дисплей, спрямо досегашните 4.7”. Така че увеличението е дори малко – виждате как рамка около екрана в дългите му части, почти няма. Увеличението в дебелината пък е продиктувано от факта, че новият флагман на HTCвече се захранва от близо 15% по-голяма батерия. Тя е Li-Po със заряд от 2600 mAh. Както и при SamsungGalaxyS5 и тук намираме страхотен режим за пестене на енергия. Включваме ExtremePowerSavingи ето, че отново екранът става-черно бял…или почти. Тоест имаме цветове – но само основни, не очаквайте да гледате снимки. Активните приложения при този режим са сведени до общо 6 - телефония, SMS-и, поща, календар и калулатор. В този си режим M8 може да издържи с пълен заряд, забележителните 2 седмици. В случай, че използвате смартфона без пестящата енергия функция, без проблем можете да постигнете две денонощия комбинирана работа.

Преминавайки към периферията и свързаността на HTC One (M8) не можем да не отбележим нещо което привлече вниманието ни. В горната тясна част има дълго, черно стъклено прозорче – това ефектно, футуристично дизайнерско решение е скрило инфра червеният порт и Powerбутона на смартфона. При повечето телефони с вградена батерия сме свиканли по периферията им да има гнездо което се отваря с игла и разкрива слот за microSIM. Но загледайте се – M8 има две такива гнезда в срещуположните си дълги страни…дали пък HTCда не са пуснали dualSIMфлагман в редиците си?! Нека надникнем вътре – да това в ляво е именно гнездо SIMкара, но не каква да е – а най-компактната nanoSIM. Да отворим и срещуположното гнездо – там пък можете да поставите microSDкарта памет, която ще увеличи пространството за съхранение на данни в телефона с до 128GB. Ще напомним само, че предишният модел нямаше такова разширение, а разчиташе само на вградените си 32 или 64GB. В дясната периферна част на смартфона място е намерил още двуполюцният курсор за звука, а microUSBпорта и 3.5мм аудио жак са разположени долу.

Дисплеят който имаме пред себе си, както вече споменахме е с диагонал от точно 5” – това е Super LCD3 капацитивен тъчскрийн с Full HD резолюция 1080 x 1920 пиксела. От тук следва, че плътността на пикселите за 1" е 441 със страна на точката от едва 0.058мм. Както и друг път сме пояснявали, при тези два показатели – първият се стремим да е колкото се може по-голям, а вторият по-малък. Това е така, защото по-голямата гъстота на по-малки точици е гаранция, че картината която гледаме върху дисплея дори от близко разстояние, няма да води до нежелана пикселизация – или на по-достъпен език – да виждате очертанията на пикселите с невъоръжено човешко око. Тестовете ни показват, че след продължителна игра и гледане на видео върху дисплея на новият HTC One, не забелязваме умора в очите си. За това допринася и умереният контраст. Картината с 16 милиона цветови оттенъка е кристално чиста и ясна. Ъглите на странично виждане са почти хоризонтални, така че спокойно дори няколко човека могат да гледат видео върху екрана в пълната му детайлност. По отношение на протекцията си, дисплеят на новият флагман в редиците на HTC е получил надграждане спрямо предшественика си. Той имаше Corning Gorilla Glass 2, доколкото тук предпазният слой е вече от третото и най-надеждно към момента поколение.

Тук си струва да отбележим една приятна Юзър Френдли екстра при новият HTC One (M8) - неговите жестове за отключване. Те са общо 5, като умният ви телефон активира готовност за въвеждане, след разпознаването с помощта на жиро сензора на характерно движение за изваждане от джоба и чанта или пък слагане върху маса. Ще започнем с двойното почукване за най-обикновено отключване, същото се случва и ако слайднем нагоре, наголу пък активираме гласовият помощник. Следва страничното плъзгане на дясно, то отваря новинарският блик фит, слайдът на дясно пък отваря различни уиджети.

При предишният флагман на HTC в долната част, под екрана се намираха трите помощни сенситивни бутона. При M8 те вече са виртуална част от операционната система Android v4.4.2 (KitKat). Всичко в менюто и разположението на иконите в този смартфон е юзър френдли. Дори да се сблъсквате за първи път с умен телефон, време за свикване ще бъде съвсем малко. Достъпът до всички често използвани и нужни ни приложения е на максимум два клика разстояние, а менюто може да се персонализира спрямо индивидуалните ви нужди. При предходното поколение HTCOneимахме HTC Sense UI v5, при M8 тя е надградена към v6.

Разглеждайки лицевата част на HTC One (M8) ще отбележим, че той е продължил визуално и технически линията наложена от предшественика му при горният и долният говорители. Тестовете ни показват, че всеки един от тях е достатъчно силен. Под „тях” визираме – микрофон, говорител и високоговорител. Дори когато пускаме музика, в средно голямо помещение 4х5 метра, не изпитваме нужда от допълнителна външна колонка.

Основната камера на устройството е 4MP, но малкото им количество не трябва да ви подвежда. Както споменахме и преди малко повече от година при първият One, тук е използвана внедрената от HTC технология за Ultra пиксели, при която размерът на пиксела е далеч по-голям от обикновеният. Тук размерът е 2µm (микрометра), като база за сравнение класическият пиксел е с обемен размер 1.13µm. Така, че снимките с максимална резолюция 2688х1520 пиксела стават изключително качествени. Също голямото преимущество на тази камера ще усетите когато снимате в по-тъмни помещения без светкавица – тоест колкото по-голям е пиксела, толкова повече светлина улавя той. В случай, че сте решили да снимате на място лишено от каквато и да е светлина, тогава на помощ идва надградената двойна LEDсветкавица. Тя освен чисто осветяване има за цел да пуска едновременно студена и топла светлина, като по този начин цветовете в снимката имат максимално реалистичен изглед. Освен две светкавици, този премиерен смартфон има на гърба си и две камери. Горната обаче не е точно камера, а по-скоро сензор който има няколко интересни функции. Например да разпознава на какво разстояние от нас се намират сниманите обекти.

И тук HTC са заложили на ефектите (да разгледаме). Има функция селективен фокус, носеща името U-Focus. Друга възможност е анимирането на снимките с различни ефекти, след натискане върху бутона Сезони. При Дайменшън+ вече с пълна сила навлиза втората камера сензор. Ефектът който получаваме тук е нещо, много наподобяващо треизмерно изображение.

Също както и операционната система на смартфона и менюто на камерата му е максимално оптимизирано. Изчезнали са излишните компоненти, а наличните са подредени много интуитивно. Освен автоматични режими, всички настройки на камерата могат да се въвеждат и ръчно – тоест вече фотографиите тук са на къде къде по-професионално ниво.

Но да обърнем и малко подобаващо внимание на фронталната, помощна при провеждането на видео разговори камера. Спрямо предишното поколение на телефона, тя е получила осезаемо подобрени. От 2.1MP качественият еквивалент е скочил на цели 5 MP. Помислено е и за феновете на Селфитата – дори името на камерата не е FrontCamera, а Selfie. HTC са помислили не само за качество, но и за множество настройки, функции и ефекти. Включително и HDR. В случай, че ще се снима видео, то по традиция е с 1080p и 30fps. Основната камера снима със същото качесто, с тази разлика, че има стабилизация и можете да преминете към 720p с 60fps. И при двете обаче вграденият микрофон записва стерео звук.

Приключвайки обзора на камера, ще споменем още една интересна екстра на този интуитивен телефон. По продължение на периферията му не намираме директен бутон за активация на камерата, но HTC са компенсирали липсата му много ефектно. Подготвяйки се да направите снимка, поставяте смартфона в това положение, натискате курсора за звука и ето, че камерата е активна, натискате го повторно и вече сте запаметили кадър. Екстрата обаче е активна само когато снимате хоризонтално, не и вертикално.

И така, вече спокойно можем да преминем към хардуера на тестваният от нас HTC One (M8). Захранващият процесор е Qualcomm Snapdragon 801 с моделна абревиатура MSM8974AB. Той е 4-ядрен и работи с тактова честота 2.3 GHz . Със същото CPU работи и премиерният SonyXperiaZ2, ревюто на който предстои да ви покажем съвсем скоро. При него партниращият дигиталният сигнален процесор или така нареченото DSP е Hexagon QDSP6V5A с тактова честота 600 MHz. Другият спомагащ за работата на смартфона компонент е графичният процесор. При M8, HTC са заложили на поддържащият максимум 2160p резолюция Adreno 330. RAM паметта е 2GB. Излишно е да казваме, че телефона се справя отлично по време на всички не леки тестове на които го подложихме. За да онагледим приятните си впечатления, решихме да подложим устройството и на AnTuTu Benchmark тест. М8 постига впечатляващият резултат от 35 828 бала, като по този начин се позиционира втора позиция в класацията, непосредствено под Samsung Galaxy S5 и неговите 36 937 бала.

Коментари