Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

Nokia Lumia 1320 / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

Nokia Lumia 1320

След като ви показахме новият своеобразен флагман в редиците на Nokia – Lumia 1520, дойде ред да разгледаме и неговият малко по-бюджетен вариант. Той отново 6” смартфон който предлага достатъчно качествен дисплей, хубава камера и производителен процесор. Като най-важното, цената на устройството е почти на половина спрямо тази на 1520. Но нека не губим повече време а преминем към същинската част. Представяме ви Nokia Lumia 1320. Дизайнът на смартфона умело комбинира изчистени и улегнали линии с универсално излъчване което би допаднало дори на съвременните младежи. А те както знаем, трудно харесва даден продукт. Ъглите и периферията са заоблени, като по този начин 1320 пасва добре в ръката на използващият го и е удобен за носене в джоб. За да конкретизираме това което виждате на екраните си, смартфона с тегло от 220гр е висок 164.2мм и широк 85.9. Дебелината на профила пък е точно 9.8мм.

Nokia Lumia 1320 е смартфон който лесно можете да персонализирате според вкуса си – от една страна заради множеството теми, тапети и настройки, а от друга защото лесно можете да смените задният му капак с общо 4 варианта - жълт, бял, черен и червен. Повърхността е приятен на допит поликарбон, като варианта който тестваме ние е податлив на цапане. Интересното е, че след като свалим задният капак, пред нас не се разкрива батерията. Достъп до нея все пак има, но посредством махането на общо 11 винта. Под цветният капак имаме достъп единствено до microSIMи microSDчетецът на карти памет който разпознава формати до 64GB. Вграденото пространство за съхранение на данни е само един вариант – с обем от 8GB.

Поицесорът, който захранва Lumia 1320 е двуядрен QualcommSnapdragonS4 с тактова честота 1.7 GHz. Оперативната памет е 1GB, а партниращият графичен процесор Adreno 305. Повечето от вас очакват процесор само с 2 физически ядра да не е особено производителен, но грешите. Тестовете ни показват, че 1320 се справя отлично с всички задачи които му поставяме, дори и с по-тежките от тях. Например актуалната игра Asphalt 8 върви безотказно. В популярният Benchmark тест смартфона постига малко над 14 000 бала. Операционната система която контролира хардуера е Microsoft Windows Phone 8 Black. Любопитното е, че независимо от достъпната си цена 1320 има 4GLTE, картите на навигацията веднъж заредени могат да се използват и Offline.

За дисплеят на този смартфон определено има какво да се каже. Както вече споменахме, той е с 6” диагонал – този толкова разпространен напоследък размер, който идеално комбини функционалност, големина и удобство за пренасяне. За разлика от Lumia 1520 който бе първият Windows Phones FullHD дисплей, тук вече имаме далеч по-скромните 720 x 1280 пиксела резолюция. От тук следва, че плътността на пикселите за 1” е 245 със страна на точката 0.104мм. Все пак това е статистически добър резултат, като това потвърждават преките ни наблюдения при тестове. Дори от съвсем близко разстояние на работа, пикселите не са видими за невъоръженото човешко око. Картината е детайлна и ясна, контраста е добър. За качеството на изображение не можем да не отбележим, че много помага и често срещаната при Nokia - ClearBlack технология. Именно благодарение на нея и работата под пряка слънчева светлина не е проблем. Макар в ръцете си да държим бюджетен смартфон, неговият дисплей е снабден с протекторен слой и то не какъв да е, а най-новото и добро Corning Gorilla Glass 3. Тук ще отбележим и една приятна екстра – дисплея отчита зададените команди, дори когато натискате по него с ръкавици. Ъглите на странично виждане са високи, близки до идеалните.

Телефона има само един говорител, но той е достатъчно силен и с чист звук. Заради разположението на говорителя очакваме 1320 поставен по гръб да се заглушава…но не, Nokia са решили проблема слагайки 2 малки издадени точки, които не позволяват на звука да бъде спрян.

Разглеждайки спецификациите при камерата на Nokia 1320 си казваме – 5MP…кооолко малко?! Но след няколкодневни тестове вече смятаме, че малко сме поизбързали със заключенията си. Сензорът с размер 1/4'' ни изненадва изключително приятно. Кадрите които заснемаме с негова помощ без проблем конкурират топ модели с 13MP. Ще отбележим и наличието на един отделен физически бутон по периферията, той служи за директна активация на камерата. На софтуерно ниво имате много добро бързо меню, но модел позволява и ъпгрейд към познатият ни от Nokia 1520 – ProCam. При снимки на тъмно на помощ идва силна LEDсветкавица. Тя обаче има и още една функция – когато правим снимки на светло, тя маркира непосредствено преди кадъра.

Батерията, която захранва Nokia Lumia 1320 е Li-Ion със заряд 3400 mAh. С тях по време на тестовете ни той издържа без проблем 2 денонощия.

Коментари