Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

Nokia Asha 501 / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

Nokia Asha 501

В не много далечното минало, при появата на първите смартфони себестойността на всеки един такъв продукт беше направо космическа. Едва ли тогава някой средностатистически потребител е предполагал, че съвсем скоро дори децата ще могат да използват умен телефон, с тъчскрийн, камера и още куп глезотийки. Но факт – в днешното ни ревю сме подготвили да ви представим една Nokia, която идеално би паснала като коледен подарък на вашето дете, като в същото време е подходяща и за хора които за първи път ще се докоснат до смарт устройство. Уважаеми дигитални фенове, това е Asha 501.

Още тук ще наблегнем на факта, че 501 се предлага в два варианта. Както знаем почти всеки използва едновременно карти на поне 2 оператора, а за да не ви се налага да носите и 2 парата, Nokia са се погрижили тази Asha да има и Dual SIM вариант. Като едно пояснение – двете карти работят едновременно и не си пречат. Сега вече можем да спрем погледа си върху дизайна и корпуса. Asha 501 е с предимно младежка насоченост, като този ефект допълнително се подсилва от факта, че в търговската мрежа го срещаме оцветен в ярко червено, тревисто зелено, небесно синьо и искрящо жълто. Все колоритни багри които се вписват в шареното teen ежедневие. Като гамата се допълва от неутралните бял и черен. Цялата повърхност е пластика с наподобяваща гума обработка. По този начин корпуса освен приятен на допир, става и устойчив на цапане и драскане. Габаритите са съвсем компактни - 99.2мм височина, на 58 ширина и дебелина 12.1мм. Теглото е под 100гр, а ако трябва да сме точни - 98.2.

В корпуса намираме една много приятна изненада – задният капак и периферията са моноблок. Така лесно капаците могат да се сменят спрямо тоалета с който ще сте днес. Периферните копчета също са част от споменатият моноблок. Единственият вграден елемент е малка елипсовидна плочка в долната част – с нейна помощ при натиск се отстранява повърхността. В реципрочната лицева част маркираме реципрочен елемент, който вече представлява физически бутон за активация и отключване на екрана. Самият екран е TFT capacitive touchscreen с диагонал 3”. Резолюцията е 240 x 320 пиксела, със 133 средна плътност на пикселите за 1” и размер на страната на точката 0.191мм. Образът който виждаме на екрана е ясен и отчетлив, като наличните цветови нюанси са 256 000. Сензорите предават движението на пръста по екрана добре, наличен е двуточков мултитъч.

Долната и лявата периферна част са изцяло гладки, в дясно маркираме Power бутон и курсор за звука, а горе – аудио жак, microUSB и захранващ порт. Безжичната връзка с други устройства става посредством Wi-Fi 802.11 и Bluetooth v3.0 комбиниран с EDR. Под задният капак освен слотовете за SIM има и четец на microSD карти памет който разпознава формати с обем до 32 GB. В базовата окомплектовка на телефона Nokia са включили 4 GB, тъй като вградената памет на телефона е само 128 MB. Говорейки за памет, тук имаме 64 MB RAM, а операционната система която контролира случващото се в 501 е Nokia Asha software platform 1.0.

Asha 501 има на разположение 3.15 MP камера с максимална резолюция на снимане 2048x1536 пиксела. Във функциите й намираме самоснимачка, баланс на бялото и няколко софтуерни ефекта. В случай, че сте решили да снимате видео, то ще бъде с QVGA качество и 15fps.

Батерията която захранва Nokia Asha 501 е Li-Ion със заряд 1200 mAh. С тях в комбиниран работен режим телефона издържа около денонощие, ако пък го използвате за слушане на музика, то максимума е 56ч.

Коментари