Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

HTC Desire 500 / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

HTC Desire 500

След като през 2012г. на пазара се появиха Samsung Galaxy S3, HTC One X и LG 4X - първите 4-ядрени смартфони, днес на пазара вече има не едно и две предложения с Quad core CPU. С времето обаче и себестойността на тези продукти претърпя промяна, която за щастие е в полза на крайните потребители. В днешното ревю ще разгледаме едно ценово достъпно предложение на бранда HTC, което като параметри много се доближава до доайена сред 4-ядрените телефони – OneX. Но ново струва колкото него втора ръка след близо 2 години експлоатация.

Първото нещо което ни прави впечатление в дизайна на смартфона е, че е много лек и буквално прилепва към ръката ни. Приятното меко усещане на допир се подсилва от факта, че гърба е гланцирана пластика в която буквално можем да се огледаме. Става дума за черният вариант който тестваме ние – белият също притежава споменатите определения, с изключение на момента в който може да се използва като огледало. Той има и светло синя периферна лайсна, доколкото тук тя е много тъмен графит. Лицето на Desire 500 е изцяло в стила който HTC налага напоследък – пластика с голям говорител горе и наподобяващо стъкло покритие върху дисплея което продължава и върху помощните тъч бутони. Когато са активирани те светят в бяло. Като габарити можем да обявим, че Desire 500 е достатъчно компактен. С габаритите си той лесно се побира дори в съвсем малки и тесни джобове - висок е 131.8мм, широк 66.9, а дебелината е 9.9мм. Теглото също е в границите на нормалното - 123гр.

Дисплеят който имаме при смартфона е TFT capacitive touchscreen с диагонал от 4.3”. По-голям от този на бестселъра на Apple - iPhone 5s, но по-малък от този на актуалните флагмани GalaxyS4, XperiaZ1 и One, които започват от 4.7” и се налагат като предпочитан клас. Като цяло обаче дисплеят на Desire 500 е с достатъчно голям размер за браузване, социални мрежи и игра на игри. Той има 16M цветови оттенъка и резолюция 480 x 800 пиксела, като средната плътност на пикселите за 1” е 217. Образът е достатъчно ясен и детайлен, като дори при работа от близко разстояние, пикселите не са видими за невъоръженото човешко око. Яркостта е висока, като теста на показва, че спокойно може да се работи дори под пряка слънчева светлина.

В горната дясна част на рамката около дисплея намираме помощна камера – тя е 1.6MPи по време на тестовете ни предава Skype видео кристално чисто. Основната камера на смартфона пък се намира централно горе върху задният капак. Тя е 8 MP с резолюция 3264 x 2448 pixels. Разликата с подобни камери на други телефони е, че сензора е с размер 1/3.2'' с 1.4µm (микрометра). В случай, че сте решили да снимате видео, то ще бъде 720p с 30fps. В срещуположният долен край на гърба намираме вече станалият традиционен за HTC надпис BeatsAudio. Под него се крие вграденото озвучение дело на фирмата на небезизвестният рапър dr. Dre. Теста ни показва, че звука на телефона е достатъчно чист, че да слушате музика или да гледате видео без нужда от външни колонки. Такива все пак могат да се свържат посредством 3.5мм аудио жак който намираме в горната част на периферията на Desire 500. До него е Power бутона, а microUSB в срещуположният долен край. Дизайнерска иновация е претърпял курсорът на звука който продължава споменатата в началото на ревюто ни графитена линия.

И така ревюто ни достига до хардуера на HTC Desire 500 – той използва 45nm 4-ядрен процесор Snapdragon 200 Qualcomm MSM8225Q с тактова честота 1.2GHzIarhitektura Cortex-A5. RAM паметта е 1GBа вграденото пространство за съхранение на данни – 4. Посредством вграденият microSD четец на карти памет обаче те могат да нараснат с до 64GB. За видеото пък партнира графичен процесор Adreno 203, а операционната система е Android OS, v4.1.2 (Jelly Bean). В следствие на проведените от екипа ни тестове можем да заключим, че HTC Desire 500 се справя отлично с всички задачи които му поставихме – мобилна версия на Facebook, множество брауз прозорци, тежка игра, приложения и видео с висока резолюция. Резултата – няма забивания или дори заченки на забавяне.

Смартфонът се захранва от Li-Ion батерия със заряд 1800 mAh, с тях той без проблем издържа денонощие в комбиниран работен режим.

Коментари