Най-добрите цени за компютри, компоненти, лаптопи, сървъри, принтери, консумативи

Nokia XL / Новини - МОСТ Компютърс

Тел.: (02) 91 823   Факс: (02) 873 00 37   Сервиз: 0700 144 11

Nokia XL

Преди да започнем с обзора си, ще ви зададем вече дежурният ни любопитен въпрос. Спомняте ли си за Symbian? А знаете ли коя е първата софтуерна платформа на тази толкова популярна в близкото минало операционна система с която е работил смартфон на Nokia? И кой е той? Труден въпрос, отговорът на който по-любопитните от вас ще научат по-късно в нашето ревю. Да започнем от дизайна на този своеобразен флагман в новият Android сегмент на Nokia. Той определено е нестандартен, младежки и привличащ вниманието ни. Целият корпус е софт тъч пластика която забележете - не се цапа лесно, прилепва добре в ръката ни и създава много приятно усещане на допир. Погледната фронтално XL има заобляне в ъглите на дисплея, следвайки логиката която до тук сме виждали при повечето смартфони на пазара, ъглите на корпуса трябва да продължат тази линия - но не, финландците са подходили по по-различен начин. Ъглите са далеч по-коси. Периферията също има отсичания, които завършват с лека преливка. Все пак корпусът е моноблок, който ни вдъхва усещане за здравина. Nokia XL е проектиран така, че да се хареса на всички възрасти и полония. Тревисто зеленият, оранжевият, небесно синият и жълтият вариант са определено насочени към младите, които искат да са забелязани и различни. Черният и белият корпус пък са неутрални и улегнали - и двете версии биха се вписали във визията на по-възрастните и тези които ходят предимно с костюми. Макар модела да е 5", той има сравнително компактни габарити - висок е 141.4мм, широк 77.7, а дебелината която измерваме е 10.9мм. Погледнат в профил смартфонът обаче изглежда далеч по-тънък. Тази оптическа измама е постигната именно благодарение на крайното заобляне, което споменахме преди малко. При грамажа обаче няма условности - кантарът отчита точно 190гр. Теглото ще определим като наднормено, но с функция. След проучване, инженерите на Nokia споделят, че повишеното тегло е постигнато, за да има смартфона максимална надеждност. При опитите ни за кривене, натиск и огъване, корпусът не поддава и милиметър. Nokia XL не се лансира като удароустойчив, но подобно на непобедимият Nokia 1112, той предполага максимална издръжливост дори при неволно изпускане. За разлика от прародителя си обаче XL крие още куп приятни изненади - една от тях е поддръжката на две едновременно работещи SIM карти, те са скрити под отстраняемият горен капак. Там намираме и Li-Ion акумулаторната батерия със заряд от 2000 mAh. Тя е и един от силните козове на този смартфон - в комбиниран режим на работа, тя издържа забележителните 3 денонощия. Периферията на XL е стандартна. По нейното  продължение намираме курсор за звука и Power бутон в дясно, 3.5мм аудио жак горе и microUSB долу.

Дисплеят на Nokia X базираният смартфон е IPS LCD капацитивен тъчскрийн с 5" диагонал и резолюция 480 x 800 пиксела. От тук следва, че плътността на пикселите за 1" е 187, със страна на точката от 0.136мм. Статистически ще определим резултата като добър, представител на така наречената "Златна среда". От другите 5" смартфони които сме тествали наскоро - с идентична стойностият е дисплеят на Samsung Galaxy Grand Neo. Изображението което виждаме върху XL е достатъчно детайлно, с наситени цветове и висока яркост. От последното, в комбинация с анти глейър покривният слой следва, че няма да имаме проблеми с работата под пряка слънчева светлина.

В рамката под дисплея има само един бутон, останалите са виртуални. В срещуположният горен, намираме сензори за светлина и близост, плюс помощната при провеждането на видео разговори камера. Тя предоставя 2MP, а тестовете ни с растер на цял екран показват, че картината е добра и детайлна. Nokia XL все пак разполага и с втора, основна камера върху гърба си. Тя вече е 5 MP и има сензор с размер 1/4''. Малко по-надолу от камерата, погледът ни спира върху високоговоритеят на смартфона. Той е един, но достатъчно силен, че свободно да слушате музика, дори без свързани външни колонки.

Процесорът който захранва премиерният Android базиран модел на Nokia е двуядрен Qualcomm Snapdragon S4 с моделна абревиатура MSM8225. Той има Cortex-A5 архитектура и работи с тактова честота 1GHz. Малкото процесорни ядра обаче не трябва да ви подвеждат - в комбинация с 768MB RAM Smart джаджата работи много добре когато я натоварваме със средно тежки задачи. Вграденото пространство за съхранение на данни e 4GB, като Nokia XL има слот за microSD карта памет, с чиято помощ обемът може да скочи с до 32GB. Както вече казахме, това е първата в света Nokia работеща под Android. Но при него има няколко по-специфични момента. Например при XL няма Google Play. За да стигнете до всичките тези оптимизирани за X-серията приложения трябва първо да влезнете в Nokia Store и да ги свалите безплатно от там. Същото е положението и при музиката – ресурсът й е безграничен и най-важното безплатен. В Nokia Cloud пък могат да се шерват лесно документи и друго съдържание.

Symbian беше операционната система под която работеха преди години не само Nokia, но и брандовете Samsung, LG, Sony Ericsson и Motorola. Symbian OS обаче излезе на бял свят малко по-късно. Първият смартфон на Nokia който работи под Symbian OS версия 6.1 е модела 7650. Годината е 2002.

Коментари